📚 HET PAULUS LABYRINT – JEROEN WINDMEIJER

Toen ik in de boekwinkel stond en op de voorkant van Het Pauluslabyrint ‘De Dan Brown van de Lage Landen’ las, werd direct mijn aandacht getrokken. Dan Brown is de schrijver van onder andere De Da Vinci Code, Het Bernini Mysterie en Inferno, en ik ben groot fan van die boeken. Ik rekende Het Pauluslabyrint dan ook direct af. 

Het Pauluslabyrint speelt zich af in Leiden. Bij het plaatsen van nieuwe ondergrondse containers in de stad wordt per toeval een ondergronds labyrint ontdekt. In dat labyrint ligt een jongen die helemaal onder het bloed zit. Als later blijkt dat er twee universitair docenten zijn verdwenen raakt Peter de Haan, archeoloog en docent aan de Universiteit in Leiden én een goede vriend van één van de twee verdwenen personen, verwikkeld in een verhaal waarin hij steeds meer dingen ontdekt over de geschiedenis van zijn stad en het Christelijk geloof. De tijd dringt, want als hij niet snel de waarheid ontdekt aan de hand van allerlei aanwijzingen, zou dat wel eens de dood van zijn goede vriendin kunnen betekenen..

De vergelijking met de boeken van Dan Brown is duidelijk: een professor wordt op een queeste gestuurd waarin zijn kennis op de proef gesteld wordt. Als het hem niet lukt om de queeste op tijd te voltooien, zijn de gevolgen niet te overzien. Het grote verschil vind ik echter de rol die religie in de boeken speelt. Dan Brown verweeft zijn (fantasie)verhaal in een web van feiten, personen en gebeurtenissen uit de geschiedenis; bij Jeroen Windmeijer speelt de Bijbel een veel grotere rol en bestaat dat web vooral uit Bijbelse verhalen en personen. Dat vond ik aan de ene kant heel interessant: hoewel ik zelf niet gelovig ben vind ik de verhalen die in de Bijbel staan heel mooi en lees ik er graag over. Aan de andere kant merkte ik dat ik er op een gegeven moment wel een beetje klaar mee was, ik vond de stukken over de Bijbel een beetje langdradig worden en ik wilde gewoon weten hoe het verhaal zou aflopen.

Al met al kan ik je aanraden het boek te gaan lezen, mits je wel een beetje bent geïnteresseerd in godsdienst en religie. Het verhaal is spannend en zit goed in elkaar, ik vind het leuk dat je wat leert over de geschiedenis van Leiden en het Christelijk geloof en hoewel het concept misschien niet erg origineel is, heb ik me daar totaal niet aan gestoord. Het verhaal zelf is toch weer heel anders dan de verhalen van Dan Brown, dus je leest wel echt een ander boek. Als je helemaal geen interesse hebt in godsdienst en religie zou ik het boek laten liggen.

★★★★★★☆☆☆☆

Het Pauluslabyrint van Jeroen Windmeijer is te koop bij Bol.com voor €19.99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *